Malé cukety se vyznačují měkkou dužinou s malým počtem dosud nevyvinutých semen. Již po krátké tepelné úpravě je vnitřek a slupka měkká, téměř krémová. Díky jemné chuti a nízkému obsahu kalorií se tato zelenina přidává do nejrůznějších pokrmů.
Mladé a pevné cukety se hodí pro nakládání, stejně jako okurky naložené v octovém nálevu s přídavkem medu, kari a chilli.
Cukety mohou být součástí mnoha chutných polévek - uvařte si italskou polévku minestrone.
Cuketa osmažená a podušená na pánvi je ideální přílohou a také součástí mnoha chutných jídel - například špenátových cannellonii, těstovin se sýrem nebo zapečených brambor.
Cuketa se hodí do teplých salátů s těstovinami penne nebo s bulgurem.
Když jsou v zásobě také velká rajčata a lilky, vyplatí se připravit zeleninový nákyp s mladými cuketami - ratatouille - který je oblíbený ve Francii.
Nakrájené na silné plátky, potřené olivovým olejem a česnekem stačí z obou stran ogrilovat na grilu nebo také přidat do špízů, kde masu dodají šťavnatou a jediněčnou chuť . Grilovaná cuketa se skvěle hodí jako příloha k masu, do burgeru se sýrem halloumi nebo do salátu s kuskusem.