Ideální volba na pečení. Kulatá, tmavě oranžová kůra. V posledních letech se mezi druhy dýní používanými v našich kuchyních stává stále oblíbenější. Hokkaido je malá japonská odrůda, která se velikostí podobá spíše okrasným dýním. Vyznačuje se sladkou, lehce oříškovou chutí, která jí dává mnohostranné využití.
Pečená dýně Hokkaido, zejména dobře ochucená, je vynikající sama o sobě, ale lze ji použít i jako základ pro jiné recepty z dýně. Tento druh dýně se doporučuje také do salátů, například do našeho salátu s kuskusem, dýní a pečenou zeleninou. Skvěle se bude hodit také do receptu na křupavé dýňové placičky.
Zajímavé je, že se jedná o jeden z druhů dýně, který není třeba loupat - jeho slupka je jedlá.
Náš tip: Kousky nakrájené na plátky i se slupkou uvařte ve vývaru, smíchejte s kokosovým mlékem, zázvorem a pálivou paprikou.
Název pochází od dužiny, která připomíná špagety. Jedná se o poněkud neobvyklou dýni. Dýně se upeče vcelku, rozkrojí a oddělí se slupka.
Náš tip: tyto "špagety" chutnají výborně s rajčatovou omáčkou, sýrovou omáčkou (gorgonzola) nebo velmi dobrým olivovým olejem, čerstvými bylinkami (tymián, majoránka) a praženými lískovými oříšky.Těstoviny s dýní, česnekem a houbami budou zcela novým kulinářským zážitkem, pokud do nich použijete tuto odrůdu!
Sladká a snadná volba do polévek a koláčů.Tvar hrušky, jasně oranžová barva. Díky své sladké chuti, malému počtu semen a tenké slupce je dýně pižmová poměrně oblíbená. Jak můžeme šikovně využít jejích kvalit? Pečená dýňová polévka s nádechem pomeranče je jedním ze zajímavějších návrhů na neobvyklou kombinaci chutí. Další skvělou volbou bude dýňová pasta na chléb. Nebo třeba tradičnější dýňová krémová polévka se semínky?
Náš tip: Přendejte na plech, potřete tenkou vrstvou olivového oleje, osolte, okořeňte skořicí a pečte při 180 stupních do měkka (cca 15-20 minut). Podávejte s opraženými mandlemi nebo semínky (dýňovými, slunečnicovými), směsí salátů, sázeným vejcem a zálivkou.
Sladká máslová dýně vám pomůže připravit lahodné dýňové zavařeniny do sklenic. Určitě po ní také sáhněte, až budete chtít upéct dýňový koláč. Pak si můžete být jisti, že se její sladkost výrazně prosadí.
Náš tip: Připravte si doma vynikající smaženou polentu s dýňovým pyré. Jemná konzistence polenty se ve výrazné chuti pyré doslova rozpustí - přidejte nivu, čerstvou šalvěj, nasekané ořechy a užijte si podzimní explozi chutí na jednom talíři!