Jablečné slupky jsou skvělé pro výrobu domácího jablečného octa. A není to tak složité, jak si možná myslíte. Vše, co potřebujete, je několik věcí:
Co bude dál? Zbylá jablka vložíme do sklenice, zalijeme vlažnou vodou s rozpuštěným cukrem, sklenici přikryjeme plátnem a svážeme gumičkou. Poté to celé dejte na suché, tmavé a teplé místo. Je důležité, aby slupky a jádřince byly po celou dobu pod vodou (na povrchu se může objevit plíseň), proto je dobré obsah sklenice dvakrát denně míchat. Asi po 14 dnech se kvašení zastaví a ocet zkysne. Nyní slijte slupky a jádřince. Pokud chcete, aby byla tekutina čirá – nalijte ji přes tenkou látku nebo kávový filtr. Ocet z jablečné slupky nechte ve skleněné nádobě – ve sklenici nebo láhvi a skladujte na tmavém místě.
Jablečný ocet má velmi široké využití a dobře poslouží jako zpestření každodenní stravy. Poskytne mnoho cenných složek a podpoří fungování celého těla. Je zdrojem vitamínů skupiny B, pektinu, biotinu, beta-karotenu. Jablečný ocet působí jako probiotikum, podporuje trávicí systém, čistí organismus, obsahuje spoustu antioxidantů a posiluje imunitu.
Jak používat takový domácí ocet? Můžete jej použít v kuchyni během každodenního vaření přidáním doteku do
Přídavek jablečného octa zvýrazní chuť vašich pokrmů a zvýrazní sladkost dezertů. Můžete si také připravit nápoje s jablečným octem (není vhodný k pití v čisté formě). Vše, co musíte udělat, je zředit trochu octa vodou a dochutit domácími sirupy nebo medem a kořením. Získáte tak chutný nápoj, který prospěje vašemu tělu.