Aby bylo možné chladničku pohodlně používat, musí být uklizená. Výrobky by neměly být náhodně umístěny na regálech, protože pak je snadné přehlédnout ty, které se blíží ke konci doby spotřeby.
Proto je dobré věci v lednici naaranžovat i v tomto ohledu, ale nejen v tomto ohledu. Měli byste také věnovat pozornost tomu, kterou polici si ponechat, jaký typ produktu!
Chladnička by měla být důkladně vyčištěna jednou za 2-3 měsíce a jednou týdně nebo jednou za 2 týdny je dobré umýt její police a stěny.
Označte police nebo nalepte nálepky na nápovědu, kde by měl být každý produkt. Police, která je ve výšce očí, by měla být police "JÍST HNED". Umístěte potraviny s krátkou trvanlivostí, které byste měli sníst co nejdříve, jako jsou mléčné výrobky, jídla k ohřívání, otevřené jemné sýry, rostlinné pomazánky atd.
Spodní police – "JEŠTĚ MÁTE ČAS" – by měla sloužit k ukládání produktů s delší trvanlivostí, odolnějších, hermeticky zabalených.
Vyberte si také samostatnou polici na syrové maso nebo ryby.
Každý druh jídla má svou oblíbenou teplotu a v tomto ohledu byste měli naplánovat uspořádání chladničky.
Nejlepší teplota pro konkrétní druhy potravin je:
Zásuvky, které jsou obvykle na dně lednice, jsou ideální pro skladování "TOUGH GUYS", tedy zeleniny a ovoce, jako je mrkev, petržel, dýně, zelí, celer, celer, celer, cuketa, květák, brokolice atd. Existuje ideální teplota, díky které produkty zůstanou déle čerstvé. Vyložte oblast papírovou utěrkou, aby mohla shromažďovat přebytečnou vlhkost.
Zásuvku "MĚKKÝŠI" vyložte papírovou utěrkou a uložte jemnou zeleninu, houby a ovoce, jako jsou ředkvičky, lilek, houby, bobule atd.
Optimální teplota pro ovoce a zeleninu je asi 3-6 stupňů. Potraviny, jako jsou rajčata, cibule, česnek nebo většina ovoce, je lepší uchovávat mimo lednici.
Úplně nahoře je teplota o něco vyšší, proto by se sem měly umístit mléčné výrobky - mléko, sýr, jogurt, kefír, podmáslí atd. Je to také dobré místo pro zavařeniny a džemy.
Na střední polici by měly být produkty, které se kazí nejrychleji, tj. především uzeniny, bílý sýr (neměl by být držen úplně nahoře) a také všechny zpracované a hotové výrobky (jako jsou omáčky).
Je to také dobré místo pro produkty, které jsou již otevřené - je dobré pro ně uspořádat samostatnou, průhlednou nádobu, aby měli vše na jednom místě a pravidelně je používali.
Spodní police v lednici je tam, kde je teplota nejnižší. Je to tedy ideální koutek pro syrové maso, mořské plody a ryby. A co víc, protože se jedná o nejnižší polici (kromě zavřených zásuvek pod ní), pokud něco odkape (např. při rozmrazování nebo nepozorovaném zkažení), nehrozí, že by něco poškodilo ostatní produkty.
Dveře chladničky jsou místem, kde teplota kolísá - při otevření mírně stoupá a je obecně vyšší než ve zbytku chladničky. Zde ponechte místo pro zbytek produktů, stejně jako pro bylinky, které se nejlépe skladují se špičkami namočenými ve skleněné nádobě s vodou. Vodu měňte každé 2 dny a nezapomeňte, že stačí, když jsou samotné špičky ponořené.
Je také dobré sem umístit zavařeniny, produkty jako kečup, hořčice nebo vejce. Vejce by měla být na dveřích chladničky, ale na místě odděleném od ostatních produktů. Na dvířka můžete také skladovat rostlinné oleje lisované za studena, které musí být udržovány v chladu.
Domácí produkty, jako jsou omáčky, zbytky nebo domácí sendvičové pomazánky, se nejlépe skladují v nádobách nebo sklenicích. Nejen, že to udrží pořádek, ale také to zabrání vzájemnému prolínání pachů.
Při vkládání hrnců, větších misek nebo šálků do lednice se vyplatí chránit je potravinářskou fólií nebo speciálním silikonovým víkem.
Rozmrazené maso nebo ryby by měly být uchovávány na talíři vyloženém papírovou utěrkou a dodatečně pokryté potravinářskou fólií nebo hliníkovou fólií. Tím zabráníte tomu, aby voda stékala na police a pachy se šířily na další produkty.
Pořádek chladničky umožňuje pohodlné používání a používání nebo skladování produktů tak, aby se nic nezkazilo a nezmeškalo datum spotřeby.