Zimní čaj se zázvorem pro milovníky výrazných chutí
Zázvor má silné zahřívací vlastnosti. Vyznačuje se intenzivní vůní, hořkými, ale zároveň lehce nasládlými a dřevitými tóny. Mletý zázvor se chuťově liší od čerstvého kořene. Při strouhání uvolňuje více šťávy než při krájení.
Recept na zimní čaj se zázvorem je velmi jednoduchý. Stačí si uvařit oblíbený černý čaj a lžičkou oloupat kousek zázvorového kořene. Do vroucího čaje přidejte tři plátky spolu se čtyřmi hřebíčky, plátkem citronu, tyčinkou skořice a jednou lžící medu. Čaj bude mít ještě intenzivnější chuť, pokud kousek zázvorového kořene nastrouháte. Zahřívací účinek zaručen!
Zimní čaj s malinami pro mlsné jazýčky
Zimní čaj s malinami vás nejen skvěle zahřeje, ale také skvěle chutná. Jeho příprava je poměrně rychlá. Použít lze jak mražené maliny, tak malinový džem.
Nejprve dejte půl hrnku mražených malin do misky a posypte je cukrem - když se rozpustí, vznikne sladký sirup. V hrnci svařte 3/4 šálku vody a přidejte několik kousků citronové kůry , několik hřebíčků, zázvor a vařte asi 5 minut. Poté uvařte svůj oblíbený čaj, ale zalijte ho pouze 1/3 šálku vody. Čaj přelijte do hrnce, přidejte maliny, kapku citronové šťávy a jednu lžíci medu. Nalijte do sklenice a v případě potřeby dolijte horkou vodou.
Pokud v tomto receptu používáte malinový džem, jednoduše ho přidejte do čaje spolu s výše uvedenými ingrediencemi.
Zimní čaj s pomerančem pro ty, kteří hledají exotické chutě
Dalším receptem na úspěšný večer je zimní čaj s pomerančem. Základem nálevu bude nejen aromatický pomeranč, ale také hřejivý hřebíček a zázvor. Černý čaj, několik plátků zázvoru a hřebíček vložte do konvice a zalijte vroucí vodou. Po několika minutách přidejte plátky pomeranče - pomeranč není třeba loupat, stačí ho jen spařit a nakrájet. Pokud máte rádi sladké nápoje, přidejte do nálevu med.
Osvědčený recept na zimní aromatický čaj
A nyní je čas na zimní čaj s výrazně aromatickou chutí a vůní! Tento čaj je ideální pro ty, kteří mají rádi intenzivní a lehce kořeněné chutě. K přípravě dvou porcí tohoto zimního čaje budeme potřebovat: 2 čajové lžičky listového čaje nebo čajových sáčků, 500 ml vroucí vody, kousek skořicové kůry, 3 plátky čerstvého zázvoru, 1 badyán, 3 plátky pomeranče a případně 1 polévkovou lžíci medu.
Horkou vodu nalijeme do džbánu a vložíme do ní skořicovou kůru, badyán, plátky zázvoru a plátky pomeranče. Džbán přikryjeme a odstavíme asi na 10-15 minut, aby se čaj vyluhoval. Po uplynutí této doby přidáme med, vše promícháme a nalijeme do sklenic nebo hrnků. K vánočním pokrmům se výborně hodí kořeněný zimní čaj.
Když udeří chladné počasí, je dobré pravidelně pít oblíbený zimní čaj a jíst zahřívací pokrmy s aromatickým kořením. Každý den můžeme mít jiný nápad na oběd, ale stojí za to pamatovat na to, aby byla jídla v zimě teplá. Pravidelné stravování je nezbytné, takže i když si dáte rychlou večeři , dbejte na to, abyste si připravili jídlo s dostatkem zeleniny.