Hovězí po burgundsku je jedním z nejznámějších jídel francouzské kuchyně. Základem je dobré, čerstvé hovězí maso, které se smaží a vaří dlouho na mírném ohni spolu se zeleninou, kořením a dalšími přísadami. Hovězí maso dušené na víně bude měkké a plné chuti. Vaši hosté to jistě ocení!
Tato mísa byla optimalizována na 4 porcí. Může být nutné změnit množství a časy. Zde naleznete další informace o upravených velikostech porcí:
Pokud se množství zvýší, může se doba vaření prodloužit! Je lepší se znovu podívat. Voda a koření používejte šetrněji a raději přidejte později.
Hovězí maso nakrájejte na kostičky. Dochuťte solí a pepřem.
Ve velkém hrnci nebo kastrolu rozehřejte olej na středním plameni. Osmažte kousky hovězího masa, dokud nejsou ze všech stran dobře opečené. Hovězí maso vyjmeme a dáme stranou.
Do stejného hrnce přidáme 50 g na kostičky nakrájené uzené slaniny. Smažíme do křupava, dokud se tuk nevypálí.
1 mrkev nakrájíme na plátky, 200 g žampionů na čtvrtky, 1 cibuli na malé kostičky a nasekáme 3 stroužky česneku.
Do hrnce se slaninou přidejte mrkev, houby, cibuli a česnek. Smažte, dokud zelenina nezměkne a cibule zesklovatí.
Přidejte 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku a promíchejte. Smažte 2 minuty.
Vraťte hovězí maso do hrnce. Přidejte 250 ml suchého červeného vína, 1 lžíci hovězího vývaru Maggi, 1 bobkový list, 3 bobule nového koření, snítku rozmarýnu a snítku tymiánu. Všechny ingredience smícháme dohromady, poté hrnec přikryjeme a dusíme 1,5–2 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne. V případě potřeby ještě dochuťte solí a pepřem.