Chuť vývaru pochází ze zeleniny, masa a koření, které se dlouho dusí. Nejčastěji kromě tekutiny používáme také mrkev, kterou nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Totéž děláme s kousky masa. Ale co zbytek ingrediencí? Nemusíte je vůbec vyhazovat. Můžete je úspěšně použít a připravit z nich chutné pokrmy a tím zároveň snížit plýtvání potravinami. Máme několik nápadů, jak zeleninu využít:
Tímto způsobem využijete všechny ingredience, které máte po ruce, a zároveň se postaráte o svůj domácí rozpočet. Bude chutný, nenucený a v zero waste stylu. Podívejte se, jak je to snadné!
Paštika není jen sváteční pokrm, který se vyrábí pro rodinné oslavy. Může to být i nápad na každodenní večeři. Takové jídlo vám umožní použít dříve vařenou zeleninu a maso. Objevte náš recept na paštiku ze zbytků z vývaru. Jeho příprava vám nezpůsobí žádné problémy. Tento recept můžete snadno sladit se sebou a použít ingredience, které máte po ruce.
Ingredience na formu na bochník:
Příprava:
Zeleninu po vývaru rozmixujte s bílými fazolemi a důkladně promíchejte se zbytkem ingrediencí.
Na plech nalijte asi 1 cm vody. Zeleninovou směs vložíme do formy, dáme na plech s vodou a pečeme asi 40 – 50 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.
Tip: Zeleninovou paštiku skladujte v lednici maximálně týden.
Tip: Zeleninový vývar skladujte v lednici maximálně 3-4 dny nebo 3 týdny v mrazák