Loupání dýně se můžete vyhnout, pokud si vyberete odrůdu hokkaido. Stačí dýni omýt, rozříznout na polovinu, odstranit semínka a je připravena k dalšímu zpracování na lahodnou polévku. A pokud jste si koupili jinou odrůdu a opravdu se vám nechce ji loupat,....
Při přípravě dýně na polévku stačí dýni po odstranění semínek rozkrojit, položit na plech vyložený pečicím papírem a péct v troubě při 180 stupních asi půl hodiny. Z upečené a vychladlé dýně můžete snadno odstranit slupku. Před pečením můžete plátky dýně navíc pokapat olivovým olejem a posypat oblíbenými sušenými bylinkami. Příprava dýně na polévku pečením je nejen způsob, jak se snadno zbavit dýňové slupky, ale také jak připravit výjimečně aromatickou polévku, protože polévka z pečené dýně opravdu úžasně chutná a voní.
...a přidat ji do hrnce ve strouhané formě, aby se polévka rychleji uvařila. V závislosti na odrůdě se nakrájená dýně vaří 10 minut až půl hodiny. Pokud chcete tuto dobu zkrátit, dýni nastrouhejte.
V některých obchodech se zeleninou lze koupit velké dýně v půlkách nebo čtvrtkách. Když si takovou nakrájenou dýni přinesete domů, můžete ji zabalenou do potravinové fólie několik dní skladovat v lednici. Případně můžete koupit i velkou dýni a zmrazit ji. Před zmrazením je třeba dýni umýt, odstranit semínka, oloupat ji, pokud vybraná odrůda vyžaduje oloupání, nakrájet ji na několikacentimetrové kousky a vložit do sáčků určených pro zmrazování potravin. Které druhy je nutné loupat a které ne si přečtěte zde.
Příprava dýně na polévku může zahrnovat také zmrazení dýňového pyré, které je skvělým základem pro polévky, nejlépe v jednorázových plastových nádobách. Pokud nemáme v mrazáku místo, místo zmrazování.....
Příprava dýně na polévku může být založena také na přípravě pyré - z dýně vařené v páře, z dýně dušené v malém množství vody nebo z pečené dýně.
Pří dušení se začne tím, že se dýně oloupe, nakrájí na plátky, zalije trochou vody a vaří 15 minut, dokud je dýně měkká. Pak ji rozmixujte mixérem. Hotové pyré dejte do sklenic a třikrát pasterujte (třikrát, den po dni, v rozmezí 24 hodin - pokud pasterujete sklenice nasucho v troubě, je dobré je tam nechat hodinu od chvíle, kdy se trouba zahřeje), abyste minimalizovali riziko zkažení zavařenin (v případě dýně je riziko vysoké, pokud ji pasterujete jednou, šance na přežití zavařenin je mizivá).
A pokud se vám zrovna nechce připravovat dýni na polévku, je dobré vědět, že zdravou a nepoškozenou dýni lze skladovat i několik měsíců, pokud pro ni najdete přiměřeně chladné (10-15 °C) a tmavé místo, například sklep nebo půdu.