Ne všechny druhy hub jsou vhodné k sušení. Například máslovky jsou mimo hru, protože jejich klobouky jsou pokryty kluzkou slupkou, která se špatně suší. Bledé houby, např. lišky, obsahují méně vody, a proto se suší rychleji než houbovité houby.
K sušení se nejčastěji vybírají tyto houby: Hřiby, hříbky a kozáky.
Nejprve houby očistěte od zbytků steliva a jehličí - proveďte to hrubým hadříkem nebo mírně navlhčenou houbou. Neponořujte houby do vody, protože tím by ještě více nabobtnaly a proces sušení by se prodloužil.
Očištěné houby nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm, ne tenčí, protože houby během sušení ztrácejí objem a příliš tenké plátky by se příliš smrskly. Odřízněte kloboučky od stonků a každou část nakrájejte zvlášť. Takto připravené houby sušte způsobem, který si sami zvolíte.
Sušení hub lze provádět několika způsoby.
Mezi nejoblíbenější patří:
Nakrájené houby položíme přímo na plech vyložený pečicím papírem. Nastavte troubu na přibližně 50 °C a sušte je několik hodin při mírně pootevřených dvířkách trouby.
Nejrychlejší metodou je sušení hub ve speciální troubě. Sušička hub poskytuje velké pohodlí nastavením vhodného programu.Plátky hub vkládejte do sušičky v postupných vrstvách a po několika hodinách budou houby dokonale suché.
Nakrájené houby navlékněte na nit a sušte je na vzdušném a slunném místě. Doba sušení hub touto metodou závisí na atmosférických podmínkách: slunečním svitu a vlhkosti vzduchu. Nevýhodou této metody je, že sušení trvá poměrně dlouho a houby se musí při změně počasí přemístit.
Nakrájené houby se položí na papír a odloží se stranou, aby se usušily. Stejně jako u předchozí metody musíme na konečný výsledek čekat poměrně dlouho a nevýhodou je tendence hub lepit se na papír. Při odstraňování se mohou poškodit (zlomit).Ikdyž tradiční sušení - na plechu nebo na niti zavěšené nad hlavou - trvá dlouho, zajistí, že se aromatická vůně hub bude dlouho šířit po celém domě.
Po usušení je třeba houby skladovat ve správných podmínkách, aby celý proces sušení nepřišel vniveč. Nesprávně skladované houby mohou být rozmočené a pokryté plísní.
Sušené houby rozdělte do dávek a uchovávejte je v těsně uzavřených sklenicích nebo plechových nádobách s uzávěrem. Nádoby vyložte papírem a skladujte je na stinném a chladném místě. Měly by se uchovávat těsně uzavřené a mimo dosah přímého slunečního světla.
Sušené houby lze použít do mnoha pokrmů během zimy i na jaře., Můžete je také pomlít a přidat do houbové polévky. Přidejte sušené houby do vašich domácích polévek -například do zelňačky! Sušené houby jsou jednou z hlavních ingrediencí bramborové polévky, která díky nim bude chutnat jako od babičky!
Sušené houby můžete také přidat do rychlých fleků se zelím nebo vyzkoušet náš recept na pirohy se zelím, houbami a kroupami.