Lahodná sušená rajčata si můžete připravit sami – sušením v domácí troubě! Proces sušení není nijak složitý, ale trvá poměrně dlouho (várka rajčat by měla sušit v troubě asi 6 hodin).
Základem úspěšných sušených rajčat je však výběr správné odrůdy k sušení. Nejlépe budou fungovat ty, které obsahují málo šťávy a jsou aromatické a masité. Díky takovým vlastnostem budou v troubě sušit lépe a kratší dobu.
Rajčata, která jsou nejvhodnější pro domácí sušení, jsou podlouhlé odrůdy, jako je lima, římský nebo švestkový.
Sušená rajčata samotná jsou skvělou svačinou do školy či práce, skvěle se také hodí do domácích sendivičů, těstovin nebo salátů. Vyzkoušejte například náš recept na krémovou brokolicovou polévku nebo těstoviny penne s cuketou.
Ze sušených rajčat si také jednoduše můžete uděla domácí pastu. Rychlá a snadná pasta ze sušených rajčat vyžaduje jen několik ingrediencí. K přípravě nejjednodušší verze pasty ze sušených rajčat na slunci budete potřebovat:
Rajčata jednoduše rozmixujte do hladka s olejem a posypte dýňovými semínky. Ano, je to tak jednoduché!
Takto připravenou pastu ze sušených rajčat lze skladovat v lednici několik dní (v těsně uzavřené nádobě nebo sklenici). Skvěle se bude hodit jako příloha k sendvičům, ať už k snídani, večeři nebo jako svačina mezi hlavními jídly.
Tento recept lze libovolně upravit přidáním oblíbeného koření, semínek a také měkkého sýra nebo jogurtu do pasty. Pasta ze sušených rajčat si navíc skvěle rozumí s paprikou a čerstvýě nasekanými bylinkami.