Nejjednodušší způsob, jak listy použít, je vyrobit si z nich domácí pesto. S tímto úkolem se dokážou vyrovnat i začínající kuchaři. Do kuchyně můžete pozvat i malé pomocníky – děti vám rády pomohou a vyzkouší si, co si samy připravily.
Pesto můžete připravit z libovolných listů. Dobře poslouží například petržel nebo mrkvové listy, stejně jako listy:
Listy stačí dobře opláchnout a osušit a poté vložit do mixéru. Nyní je čas přidat olivový olej, ořechy, sýr a koření. V levnější, ale stále velmi chutné verzi přidejte místo piniových oříšků slunečnicová semínka a jakýkoli (nejlépe tvrdý) žlutý sýr. Aby se sýr snáze kombinoval s ostatními přísadami, nastrouhejte ho nejprve na jemném struhadle. Jakmile jsou všechny ingredience v mixéru, rozmixujte to celé. Konzistenci pesta si upravte podle svých představ – pokud si chcete ponechat kousky ořechů, semínka a listy, nemixujte ho příliš dlouho. Pesto skladujte v lednici ve skleněné nádobě. Udržíte ho déle čerstvý, pokud ho po vložení do sklenice přelijete vrstvou olivového oleje.
Domácí pesto je už v lednici a čeká, až po něm sáhnete. Tento doplněk dokonale zdůrazňuje chuť mnoha pokrmů. Pesto můžete přidat například do:
Zelené pesto lze také použít jako základ pro salátové dresinky. To ještě více zvýší čerstvost vaší zeleninové svačinky.
Pesto ze sezónních zeleninových listů je levnější alternativou k omáčkám a bazalkovému pestu z obchodu. Tím, že si je připravíte sami z ingrediencí, které máte v kuchyni, se postaráte nejen o chuť pokrmů, ale také o svůj domácí rozpočet a omezíte plýtvání potravinami.